Huidtype en huidconditie uitleg

Heb je nieuwe gezichtsproducten gekocht maar werken ze niet of geven ze het tegenover gestelde effect van wat je wilt? Dan kan het zijn dat je producten hebt gekocht voor een verkeerd huidtype. Ik ga je in deze blog alle huidtypes uitleggen en je leren wat huidcondities zijn. 

Ten eerste het verschil tussen een huidtype en conditie: 

Een huidtype is iets waar je mee geboren bent zoals: een vette, droge of gecombineerde huid. Dit kan je niet veranderen. Je kan een vette huid wel reguleren en een droge huid hydrateren maar je zal nooit van een vette naar een droge huid gaan, tenzij je aan heftige medicatie of crèmes zit zoals: vitamine A crème of Roaccutane.  

Een huidconditie is iets wat je wel kan veranderen. Huidcondities zijn bijvoorbeeld: acné huid, vochtarme huid, gevoelige huid of een schilferige huid. Deze ‘condities’ kan je verbeteren en zijn niet permanent.  

Huidtype en huidconditie worden vaak door elkaar gebruikt en dat kan verwarrend werken. Omdat je een schilferige huid hebt wil niet zeggen dat je een droge huid hebt, een vette huid kan ook schilferen. Om wat overzicht te krijgen ga ik alle huidtypes en huidcondities uitschrijven zodat het makkelijker wordt om ze te herkennen en de juiste producten aan te schaffen. 

Ik ga beginnen met alle huidtypes. 

Normale huid: Een egale teint. De poriën zijn klein. Geen glimmende neus, kin of schrale wangen. De T-zone kan ietsjes vetter zijn dan de rest van het gezicht. De vocht- en vetbalans is dus optimaal. Een normale huid komt zelden voor. 

Gecombineerde huid: Als je een gecombineerde huid hebt, hebt je of een droge/normale huid of een vette/normale huid. Je kan geen vette/droge huid hebben. Bij een droge/normale huid is meestal de T-zone droog en schilferig terwijl je wangen normaal aanvoelen. Bij een vette/normale huid is je T-zone duidelijk vetter dan de rest van het gezicht. Hou er wel rekening mee dat niet altijd de hele T-zone vet of droog is. Het kan ook alleen de voorhoofd en wangen vet/droog zijn en je neus en kin normaal.   

Vette huid: De teint is vaal en de poriën grof. De huid heeft een vettige glans, sterk verhoornd en produceert te veel talg. Deze huid kan ook schilferen! Puistjes en mee-eters (comedonen) kunnen veel aanwezig zijn. Deze huid kan ook vochtarm zijn, waardoor er soms gedacht wordt dat het een droge huid is. Vaak wordt de overproductie van talg door gebruik van verkeerde cosmetische producten verergerd. (Vochtarm is een huidconditie en kom ik later op terug) 

Droge huid: Deze huid heeft een fijne structuur. De poriën zijn klein en er is weinig talg afscheiding. Deze huid kan ook schilferen. Is meestal ook gevoeliger dan andere huidtypes. Deze huid zal sneller ‘verouderen’ dan een vette huid. Rimpels zullen sneller zichtbaar zijn. 

Dat waren alle huidtypes. Nu zal ik verder gaan met de huidcondities. 

Acné huid: Deze ontstoken huid heeft grotendeels een overproductie aan talg, waardoor de poriën snel verstopt raken. De PH-waarde van de huid is niet in balans met het gevolg dat bacteriën de kans krijgen om ontstekingen te veroorzaken. Er zijn bepaalde gezichtsbehandelingen die de huid kunnen helpen (microdermabrasie). En het gebruik van een dagelijkse grondige (geen agressieve) reiniging en het gebruik van kwalitatieve producten kunnen veel verbeteren.  

Actieve acné: acné met veel rijpe puisten. Hele onrustige huid. (microdermabrasie mag niet gedaan worden op een huid met actieve acné i.v.m. kapot gaan van de puisten en verspreiding van bacteriën.) 

Passieve acné: acné met veel comedonen. Huid is rustiger. Puisten zonder kop. 

Vochtarme huid: De huid herken je aan het trekkerige gevoel na een warme douche. Deze huid kan ook schilferen. Het vocht gehalte in de huid is verstoord. Dat kan komen door verschillende factoren: verwarming, airconditioning, zon, wind en warm douchen. Bijna iedereen heeft wel een vochtarme huid, maar bij de een is het erger dan de ander. Kan verholpen worden door de huid goed te hydrateren bijvoorbeeld met vitamine E, argan olie, rosa mosquita olie en de sensitive dagcrème met bisabolol.   

Rijpere huid (40+): Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met de verschijnselen van een rijpere huid. De huid houdt minder goed vocht vast en de elasticiteit gaat achteruit. De huid wordt droog, slap en vertoont steeds meer rimpels. Dit proces kan wel degelijk worden vertraagd door de juiste verzorging. 

Er zijn 2 vormen van huidveroudering. Natuurlijke huidveroudering en extrinsieke huidveroudering.

  • Natuurlijke huidveroudering is medebepaald door gene. Hier kan je niks aan veranderen en gebeurt natuurlijk.  
  • Extrinsieke huidveroudering komt door invloeden van buitenaf. De grootste boosdoener is hierbij de zon. Daarna komen roken, stress, luchtvervuiling, alcohol en suikers. Op deze huidveroudering hebben we wel invloed! 

Gevoelige huid: Deze huid kan zich moeilijk beschermen tegen wat op haar afkomt. Ze raakt geïrriteerd, jeukt, trekt of vertoont rode vlekjes of schilfers. Felle zon, kou, luchtverontreiniging, stress en spanningen kunnen leiden dat de huid zich begeeft. Deze huid is altijd droog, dun en uiterst kwetsbaar. Sommige delen zijn ruw en kan ook couperose hebben.  

Dat waren alle huidtypes en condities. Ik hoop dat deze blog de zoektocht naar producten makkelijker maakt. Heb je verder nog vragen of twijfel je welke huidtype of conditie je hebt? Neem dan gerust contact op.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.